jueves, 9 de diciembre de 2010

TANIT


El sol se hundía en el mar; sus rayos llegaban como largas flechas al corazón ensangrentado. A medida que el sol desparecía, las palpitaciones de la entraña disminuían, y con una última palpitación, desapareció el globo de fuego. (...)

Salambó se levantó, como su esposo, con una copa en la mano, para beber también. Peró cayó, con la cabeza hacia atrás, por encima del dosel de su trono, pálida, rígida, con los labios abiertos y su cabello destrenzado colgando hasta el suelo. 

Así murió la hija de Amílcar por haber tocado el velo de Tanit. G. Flaubert, Salambó.
 
Així finalitza l'extraordinària novel·la de Gustave Flaubert, Salambó, documentada obra del gran autor francès, ambientada a la rebel·lió dels mercenaris contra Cartago, i on la possessió del vel de Tanit adquireix gran importància per assolir la victòria. L'historiador Polibi narra aquesta rebel·lió en la seva Història, I, 66-70. Flaubert introdueix com a protagonista, un personatge imaginari, Salambó, princesa de Cartago i filla d'Amílcar Barca.

Tanit era la deessa principal i protectora de Cartago. A Eivissa, territori púnic, es va trobar una escultura anomenada "La Dama d'Eivissa", que es conserva al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, i està considerada una representació d'aquesta divinitat.
 
Al poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar, Barcelona), es va exhumar un penjoll que s'ha comparat amb la Dama d'Eivissa, pel que podriem tenir una representació de la deessa, que s'uniria doncs al també púnic déu Bes. Aquest penjoll va ser descobert durant les excavacións de Barberà i Pascual a l'edifici públic del poblat, i es conserva al Museu Arqueològic de Barcelona.
 
Una possible mostra, amb totes les precaucions, de les relacions entre aquest poblat ibèric i el púnics d'Eivissa.

Rosa-Isabel Garí i Lleixà

1 comentario:

  1. Que interessant! Jo que sóc de l'illa del costat d'Eivissa i un gran enamorat de tot el que és cultura i història ignorava l'existència de la dama d'Eivissa. És molt polida.

    Les escultures de Tanit que havia vist tota la vida són com aquesta de la imatge. Conten les males llengües que tenir aquesta figura dins casa porta mala sort.


    Salut i alegria!

    ResponderEliminar